W miniony piątek odbył się ostatni z cyklu warsztatów "W zgodzie z naturą".
W związku z nadchodzącym sezonem świątecznym dzieliłyśmy się pomysłami na ciekawe, nietuzinkowe, a przede wszystkim robione ręcznie naturalne prezenty. Pośród tego typu podarunków wymieniłyśmy różnego rodzaju przetwory: dżemy, np. świąteczny dżem żurawinowy z nutką pomarańczy i cynamonu - taki jak na moim blogu i chutneye (wytrawne dżemy z dodatkiem octu, cebuli i przypraw) czy nalewki (dla obdarowywanych z pokolenia średniego i starszego), a także aromatyzowane oliwy, czekoladki, trufle, ciastka...
Rozmawiałyśmy o tym, jak zrobić kandyzowany imbir - przepis oraz naturalny ekstrakt z pomarańczy, cytryny czy wanilii, które możemy przelać do ładnych buteleczek, przewiązać świąteczną wstążeczką i śmiało podarować na przykład komuś, kto lubi krzątać się w kuchni.
W praktyce zmierzyłyśmy się z samodzielnym przygotowaniem i dekorowaniem słoiczków z trzcinowym cukrem waniliowym i/lub lawendowym oraz domową przyprawą do piernika, na którą przepis znajdziemy np. tutaj, a którą można wykorzystać już niedługo do przygotowania cienkich chrupiących pierniczków z tradycyjnego skandynawskiego przepisu, jak tu albo grubszych i mięsistych w zdrowszej wersji, bo bez mąki pszennej takich jak tu.
Przy okazji chciałabym jeszcze raz podziękować wszystkim za wspólnie spędzony czas. Ławeczka (zgodnie z przewidywaniami) była dla mnie czasem cennych doświadczeń, wymiany przepisów, dzielenia radości i ciepła. Mam nadzieję, że wkrótce znowu się spotkamy!
Wesołego grudnia!
Kasia