Na ostatnich warsztatach "W
zgodzie z naturą" rozmawialiśmy o bardzo ważnych elementach diety, jakimi
są białka i tłuszcze. Białko to budulec naszego organizmu, a tłuszcze i cukry
czyli węglowodany dostarczają energii.
Wyobraź sobie, że organizm jest
jak dom - wówczas białka będą jego cegłami, a tłuszcze i cukry budowniczymi.
Bardzo istotne przy budowie małych i remontach starszych organizmów jest
zachowanie odpowiednich proporcji. Tłuszcz jest wbrew pozorom bardzo potrzebny,
ponieważ pozwala skutecznie przyswajać witaminy A, D, E oraz K. Pamiętajmy więc
o tym, by w naszych posiłkach pojawiała się odrobina oliwy z oliwek czy masła,
a także nasiona takie jak len, słonecznik, dynia oraz - najzdrowsze - ryby
morskie.
W Gdańsku nie ma większego
problemu z dostępem do świeżego dorsza, łososia czy śledzi, które są nie tylko
smaczne, ale także niezwykle zdrowe! Staraj się jednak unikać smażenia,
zwłaszcza na głębokim tłuszczu!
Pamiętaj też, że źródłem białka w
diecie może być nie tylko mięso, które (pomijając już kwestie etyczne) w
dzisiejszych czasach często bywa bardzo kiepskiej jakości. Naładowane
antybiotykami, sterydami, nastrzykiwane wodą, solą, konserwantami. Poza tym
produkcja (bo niekiedy ciężko mówić o hodowli) bydła wiąże się z ogromną emisją
dwutlenku węgla i przyczynia się do powiększenia dziury ozonowej. Nie trzeba
oczywiście od razu zostawać wegetarianinem. Choć można! Spróbuj ograniczyć
ilość spożywanego mięsa przynajmniej do tego dobrej jakości, a źródeł białka
poszukiwać w produktach roślinnych, takich jak warzywa strączkowe czy orzechy.
Zamiast paczkowanego mielonego z
supermarketu spróbuj wege-kotlecików z poniższego przepisu. Można go oczywiście
dowolnie modyfikować, ponieważ natura obdarzyła nas niebywałym bogactwem
przeróżnych gatunków fasoli. Może kulanie takich kotlecików będzie świetną
zabawą dla całej rodziny?
Wege-kotleciki
Składniki:
1 szklanka fasoli (dowolny typ)
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka orzechów (mieszanka laskowych, brazylijskich, nerkowców i
migdałów)
2 łyżki klarowanego masła
3 pietruszki (korzenie)
3 marchewki
2 małe cebule
1 większy ząbek czosnku
2 duże (lub 3 małe) jajka
do smaku: sól, gałka muszkatołowa, majeranek, cynamon, garam masala
Przygotowanie:
Ziarna fasoli wsypujemy do miski
lub garnka, zalewamy wodą i pozostawiamy na ok. 8-12 godzin. Po tym czasie
zmieniamy wodę i gotujemy ją ok. 1,5 godziny. Orzechy płuczemy i zalewamy wodą,
odstawiamy na kilka godzin (ok. 3-4 lub więcej). Soczewicę gotujemy osobno ok.
10-15 min. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy, kroimy w talarki i dusimy w
garnku o grubym dnie, z łyżką masła, pod przykryciem do miękkości, czyli ok.
15-20 min. Tuż przed końcem smażenia dodajemy czosnek. Wszystkie składniki
kolejno przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy jajka, przyprawy i
mieszamy bardzo dokładnie. Lepimy kotleciki i smażymy na złoto z obu stron.
Można też upiec w piekarniku nastawionym na 190ºC przez ok. 15-20 min.
Smacznego!
Katarzyna Kempina
razoweciasteczka.blogspot.com