Życie zgodnie z zegarem natury, to również dbanie o zdrowie
swoich najbliższych i samych siebie. Szczególnie w czasie jesienno-zimowym
troska o swoją odporność jest bardzo ważna. Bycie w dobrym zdrowiu i kondycji
procentuje przez lata.
Oto kilka prostych porad, żeby zatroszczyć się o swoje
zdrowie:
1. Regularne spacery - dotleniają nasze ciało, hartują i
dostarczają cennej witaminy D. Jednak warto teraz przyjmować ją dodatkowo,
pijąc tran lub łykając w kapsułkach;
2. Jedz domowe posiłki - planuj zakupy z wyprzedzeniem,
czytaj etykiety. Im mniej chemii i przetworzenia produktu tym lepiej. Ogranicz
sól i cukier w spożywanych potrawach;
3. Dbaj o czysty dom - nie mamy tu na myśli sterylnych
warunków, ale regularne odkurzanie i wietrzenie swojego mieszkania, pranie
zasłon czy pościeli. Kurz sprzyja alergiom i rozwoju niebezpiecznych roztoczy. Warto
również zadbać o optymalną temperaturę, aby powietrze nie było zbyt gorące i
suche;
4. Pamiętaj o regularnych wizytach u lekarza i
profilaktycznych badaniach swojej rodziny i samego siebie;
Ponadto warto pamiętać, że zdrowie i odporność bierze się z
brzucha - głównie z jelit i mieszkających tam dobroczynnych bakterii.
Najprostszym sposobem zadbania o siebie, jest jedzenie kiszonek. Zaliczamy do
nich, znane doskonale kiszone ogórki i kapustę, ale wiele innych warzyw,
również nadaje się do kiszenia. Podsuwamy przepis Kasi, na kiszone buraki, do
obowiązkowego przygotowania w domowej spiżarni!
Potrzebujemy:
- buraki (w zależności ile chcemy przygotować)
- czosnek, pieprz w ziarnach, liście laurowe
- woda i sól (na 1 litr wody, przypada 1 łyżka soli)
Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Wkładamy je do
słoików, dodając liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu, ząbek czosnku. Potem
zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą z solą i zakręcamy. W razie potrzeby, słoiki
można potem pasteryzować zarówno na mokro jak i na sucho.