30 listopada 2015

Dbam o rodzinę, najbliższych i czas pomyśleć o sobie!

Życie zgodnie z zegarem natury, to również dbanie o zdrowie swoich najbliższych i samych siebie. Szczególnie w czasie jesienno-zimowym troska o swoją odporność jest bardzo ważna. Bycie w dobrym zdrowiu i kondycji procentuje przez lata.

Oto kilka prostych porad, żeby zatroszczyć się o swoje zdrowie:

1. Regularne spacery - dotleniają nasze ciało, hartują i dostarczają cennej witaminy D. Jednak warto teraz przyjmować ją dodatkowo, pijąc tran lub łykając w kapsułkach;
2. Jedz domowe posiłki - planuj zakupy z wyprzedzeniem, czytaj etykiety. Im mniej chemii i przetworzenia produktu tym lepiej. Ogranicz sól i cukier w spożywanych potrawach;
3. Dbaj o czysty dom - nie mamy tu na myśli sterylnych warunków, ale regularne odkurzanie i wietrzenie swojego mieszkania, pranie zasłon czy pościeli. Kurz sprzyja alergiom i rozwoju niebezpiecznych roztoczy. Warto również zadbać o optymalną temperaturę, aby powietrze nie było zbyt gorące i suche;
4. Pamiętaj o regularnych wizytach u lekarza i profilaktycznych badaniach swojej rodziny i samego siebie;





Ponadto warto pamiętać, że zdrowie i odporność bierze się z brzucha - głównie z jelit i mieszkających tam dobroczynnych bakterii. Najprostszym sposobem zadbania o siebie, jest jedzenie kiszonek. Zaliczamy do nich, znane doskonale kiszone ogórki i kapustę, ale wiele innych warzyw, również nadaje się do kiszenia. Podsuwamy przepis Kasi, na kiszone buraki, do obowiązkowego przygotowania w domowej spiżarni!

Potrzebujemy:
  • buraki (w zależności ile chcemy przygotować)
  • czosnek, pieprz w ziarnach, liście laurowe
  • woda i sól (na 1 litr wody, przypada 1 łyżka soli)



Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Wkładamy je do słoików, dodając liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu, ząbek czosnku. Potem zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą z solą i zakręcamy. W razie potrzeby, słoiki można potem pasteryzować zarówno na mokro jak i na sucho.